Futbalisti Španielska prehrali s Chile 0:2

19.06.2014 Celý región

Rio de Janeiro 18. júna (TASR) - Futbalisti Španielska prehrali aj vo svojom druhom vystúpení na MS v Brazílii s Chile 0:2 a s určitosťou tak neobhája svetový titul spred štyroch rokov z Juhoafrickej republiky. Z B-skupiny sa kvalifikovali do osemfinále už pred záverečným kolom skupinovej fázy Holandsko a Chile.

Futbalisti Chile dokázali nad tímom z Pyrenejského polostrova zvíťaziť vôbec po prvý raz z jedenástich vzájomných stretnutí. Navyše, v "domácej atmosfére" na vypredanej Maracane odplatili Španielom aj prehru 1:2 spred štyroch rokov zo skupinovej fázy MS v JAR.

V záverečnom kole skupinovej fázy MS 2014 nastúpi Španielsko v pondelok 23. júna v Curitibe o 18.00 SELČ proti Austrálii a o víťazovi skupiny sa rozhodne v rovnakom čase v Sao Paule medzi Holandskom a Chile.

Priebeh zápasu

Tréner Vicente del Bosque vynechal zo základnej zostavy tvorcu hry Xaviho aj stopéra Piqueho, ale Španielom to príliš nepomohlo. Futbalisti Chile pohrozili hneď z prvej šance, lopta po Vidalovom prieniku do šestnástky tesne minula žrď. Španieli mali síce loptu častejšie pod kontrolou, no pohrozili až po štvrťhodine. Costa zaváhal so zakončením, následne sa pred brankárom Bravom objavil Xabi Alonso, ale zblízka ho už nedokázal prekonať.

V 20. minúte hráči Chile zachytili rozohrávku súpera, Sanchez poslal kolmicu do šestnástky na Aranguiza, ktorý našiel Vargasa a ten si najskôr zasekol Casillasa a potom špičkou kopačky otvoril skóre - 0:1. Na druhej strane Xabi Alonso mieril z dobrej pozície vysoko nad a Costa z ľavej strany pálil do bočnej siete. Španieli sa ani v ďalších minútach nedokázali presadiť proti zhustenému stredu pola, naopak opäť udrel súper. V 43. minúte Sanchezov prudký priamy kop Casillas vyrazil len s námahou k Aranguizovi, ktorý ju "špicákom" vrátil do siete - 0:2.

Obraz hry sa nezmenil ani v druhom polčase

Krátko po zmene strán vyzval Iniesta uličkou na skórovanie Costu, ale v poslednom momente jeho strelu zblokoval Isla. O niekoľko minút naturalizovaný Španiel "nožničkami" našiel v gólovej pozícii Busquetsa, ale ten pri žrdi loptu do brány neusmernil. Obraz hry sa výrazne nezmenil ani v druhom polčase, pretože Španieli stále narážali na dobre organizovanú defenzívu súpera.

V 68. minúte po rýchlom brejku hráčov Chile lopta putovala po ose Vargas - Medel až k agilnému Islovi, ktorý v páde zblízka prestrelil bránu. Na opačnej strane technickú strelu striedajúceho Cazorlu s námahou vytlačil Bravo, rovnako sa blysol aj pri pokuse Iniestu a potom ešte raz pri priamom kope Cazorlu. Španielom sa však napokon do zápasu proti pohyblivému súperovi už nepodarilo vrátiť a tak sa ich brazílska púť končí nečakane v skupinovej fáze.

B-skupina, 2. kolo:
Španielsko - Chile 0:2 (0:2)
Góly: 20. Vargas, 43. Aranguiz. ŽK: Xabi Alonso - Vidal, Mena. Rozhodovali: Geiger - Hurd (obaja USA), Fletcher (Kan.). 70.000 divákov.

Španielsko: Casillas - Azpilicueta, Martinez, Ramos, Alba - Busquets, Xabi Alonso (46. Koke) - Silva, Iniesta, Pedro (76. Cazorla) - Costa (64. Torres)

Chile: Bravo - Medel, Silva, Jara - Isla, Aranguiz (64. Gutierrez), Diaz, Mena - Vidal (88. Carmona) - Vargas (85. Valdivia), Sanchez

Tabuľka B-skupiny:
1. Holandsko 2 2 0 0 8:3 6
2. Chile 2 2 0 0 5:1 6
-----------------------------
3. Austrália 2 0 0 2 3:6 0
4. Španielsko 2 0 0 2 1:7 0


Hlasy po zápase: /zdroj: ČT Šport/

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "V dnešnom stretnutí bol zrejmý rozdiel medzi nami a mužstvom Chile. V oboch zápasoch skupinovej fázy sme zaostávali za svojimi súpermi. Ešte je predčasne robiť celkovú analýzu a hovoriť o konci nejakej hráčskej generácii v Španielsku."

Iker Casillas, brankár Španielska: "Všetko pre nás skomplikovala už prehra v prvom súboji s Holandskom. Musíme sa ospravedlniť španielskym fanúšikom, ktorým sme chceli urobiť radosť, ale na súperov to jednoducho tentoraz nestačilo."

Alexis Sanchez, krídelník Chile: "Pred dnešným zápasom sme mali skutočne veľkú motiváciu zdolať Španielov. V minulosti nám v takýchto dôležitých dueloch naši fanúšikovia prestali veriť, ale teraz sme ich potešili. Vždy som túžil dosiahnuť výraznejší úspech v národnom drese a teraz je na to skvelá príležitosť."
 

Vyberte región